marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Smrad iz smeti?

Pošlji prijatelju

koš za smeti na tleh v kuhinjiFotolia

Vsi vemo, da koš z odpadki ne more dišati po rožicah. Lahko pa se izognemo temu, da bi bil smrad prekomeren oziroma bi se širil po celotnem domu – le nekaj trikov je treba poznati.

Najpomembneje je, da koš oziroma zabojnik za odpadke redno čistite. Vrečko s smeti odstranite vsak drugi dan, kadar v kuhinji pripravljate hrano z intenzivnim vonjem (na primer čebulo ali morske jedi), pa jo odnesite takoj oziroma teh odpadkov ne zavrzite v zabojnik. Če imate kompostnik, naj olupki čebule takoj romajo tja, embalaža morske hrane pa naravnost v zunanji zabojnik za odpadke.

Notranji del zabojnika za smeti pomijte najmanj vsak drugi teden, ne pozabite pa očistiti tudi zunanjega dela in pokrova (zlasti s spodnje strani).

Čudežna soda bikarbona

Soda bikarbona pri preprečevanju neprijetnih vonjev iz zaboja za odpadke deluje prav čudežno. Nekaj je potresite po dnu zabojnika, po potrebi pa tudi preko odpadkov, pa bo absorbirala vse slabe vonje. Poleg tega je soda bikarbona odlična tudi za takrat, ko zabojnik izpraznite ter ga očistite – z njo je možno odlično podrgniti ter oprati zabojnik, da se znebimo tudi vonjav in umazanije, ki se je zažrla v plastiko in pod robove zabojnika.

Belilo

Včasih je za to, da se znebite vonja po odpadkih ter tudi vseh mikroorganizmov potrebno nekaj močnejšega – belilo. Seveda ima to svoj neprijeten vonj, a če ga uporabite v odprtem ali dobro zračenem prostoru, ne bo težav, z njim pa boste uničili vse bakterije, ki proizvajajo smrad in so lahko tudi nevarne zdravju. Kadar uporabljate belilo, bodite previdni – najprej ga na zabojniku na prikritem delu preizkusite, da se prepričate, da ne bo poškodoval njegove zgornje plasti in za seboj pustil razbarvanih madežev.

Pesek za mačje stranišče

Pesek za mačje stranišče je namenjen vpijanju vlage ter preprečevanju neprijetnih vonjev, zato je idealna rešitev tudi za zabojnik za smeti. Če boste dno zabojnika prekrili z nekaj peska, bo ta zadržal neprijetne vonjave, v zrak pa širil prijeten vonj – večina vrst peska za mačje stranišče je namreč odišavljenih. Pesek zamenjajte po tednu dni oziroma takrat, ko postane opazno prepojen z vlago.

Stari parfumi

Tudi kakšen star parfum, ki ga ne uporabljate že več let, bo deloval proti neprijetnim vonjem, pa čeprav zgolj kratkotrajno. Najbolje ga je popršiti na spodnjo stran pokrova, ali pa z njim prepojiti kozmetično vato in jo prilepiti na spodnjo stran pokrova zabojnika.