marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Ročno pomivanje posode

Pošlji prijatelju

dekle pomiva posodoFotolia

Zakaj posodo pomivati z rokavicami?

1. Boljši oprijem. Voda z detergentom za pomivanje in spolzka posoda pač niso najboljša kombinacija, zato vam posoda pri pomivanju lahko hitro zdrsne iz rok. In kadar je posoda steklena ter se razbije, je zlasti iskanje črepinj v polnem koritu posode lahko precej nevarno. Torej nosite rokavice, da boste bolj trdno prijeli posodo in imeli čim manj razbitega stekla.

2. Zaščita kože. Vroča voda ter agresivne kemikalije v detergentu poškodujejo dlani. Te pa so naše najbolj pomembno orodje, saj jih uporabljamo pri skoraj vseh vsakdanjih opravilih. Roke torej zaščitite z rokavicami, da ne bo koža postala suha in razdražena zaradi vroče vode ter detergenta. Še posebej je to pomembno, kadar imate na dlaneh in prstih vreznine ali druge rane. Takrat bodo rokavice poskrbele, da pri pomivanju ne boste imeli bolečin in se vam rana ne bo okužila. V primeru, da ste preobčutljivi na lateks, lahko seveda kupite rokavice,ki lateksa ne vsebujejo.

3. Zaščita nohtov. Kadar nohte namakamo v topli vodi, v kateri je poleg vsega še polno kemikalij od detergenta, se nohti hitro zmehčajo in poškodujejo. Poleg tega ste si morda ravno privoščili manikiro ali nanesli nov lak, ki ga lahko z rokavicami zaščitite.

4. Izogibanje packariji. Seveda ne bi smel nihče občutiti gnusa ob pogledu na korito, v katerem smo ravno pomili kup posode – navsezadnje plava v vodi zgolj tisto, kar smo še pred kratkim imeli na svojem krožniku. Pa vseeno: korito z vodo za pomivanje je po opravljenem delu fuj, fuj, fuj … Če nam že pogled nanj ni všeč, potem je jasno, da se packarije ne želimo dotikati, in za to potrebujemo rokavice.

Kako izbrati detergent?

1. Na podlagi učinkovitosti. Nekateri detergenti odmaščujejo bolje kot drugi, zato potrebujemo za učinkovito pomivanje manjšo količino detergenta. Prav tako nekateri detergenti v koritu polnem vode delujejo dlje, medtem ko drugi hitro razpadejo in prenehajo učinkovati.

2. Na podlagi vonja. Nekaterim ljudem je vonj pomemben!

3. Na podlagi barve. Ja, tudi tako gre … Če imate kuhinjo v stilu, potem gotovo nočete detergenta, ki vanjo barvno ne sodi, poleg tega pa je embalaža še velika in prav grda. Seveda obstaja v takem primeru vedno dobra rešitev – detergent prelijte v dozirnik za tekoče milo. Dozirnik kupite v barvi in obliki, ki vam je všeč. In ne le, da boste s tem pridobili na videzu svoje kuhinje,m temveč bo tudi doziranje detergenta precej bolj enostavno. Še zlasti, kadar želite kapljico detergenta na gobici, roke pa imate mokre.

4. Na podlagi prijaznosti do okolja. Tudi okolju prijazni detergenti obstajajo. Ti so narejeni zgolj iz naravnih sestavin, embalaža pa je narejena iz reciklirane plastike.

5. Na podlagi nežnosti do rok. Vsak detergent škoduje koži, tudi tisti, ki pravijo, da vsebujejo sestavine, ki kožo in nohte negujejo. Če pomivate z golimi rokami, je tak detergent še vedno boljša izbira od navadnega, vendar pa vam mi seveda priporočamo, da posodo vedno pomivate z rokavicami.