marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Ročno pomivanje posode

Pošlji prijatelju

mlada ženska drži lonecFotolia

Pomivalni stroji so super – žal pa ne opravijo vedno vsega dela. Vedno se najde posoda, ki se je v pomivalnem stroju ne sme pomivati, enako pa velja tudi za najbolj fine kristalne kozarce. Takrat si je pač treba zmočiti roke. To pa tudi ni tako zoprno delo, če sledimo nekaj nasvetom.

Nasveti za ročno pomivanje posode

- Preden pričnete s pomivanjem posode, vedno dobro odstranite vse ostanke hrane.

- Uporabite ščetko za pomivanje na dolgem držalu, s katero boste dosegli tudi do dna ozkih kozarcev.

- Če pomivate fini kristal, je dno pomivalnega korita najbolje prekriti s kuhinjsko krpo, ki bo kristal ščitila.

- Vso posodo dajte v vročo vodo s sredstvom za pomivanje takoj, ko jo odstranite s štedilnika ter izpraznite. Tako se bo vsa hrana, ki se je prijela, dobro odmočila, ko boste pričeli s pomivanjem – tako si boste prihranili precej časa in precej truda z drgnjenjem.

- Jajca in mleko se na posodo še posebej rada primejo. Pri jedeh z veliko jajci in mleka za namakanje raje uporabite hladno vodo – zaradi vroče bi se hrana še naprej kuhala in se zgolj še bolj prijela.

- Če se vam v pomivalnem koritu razbije kozarec, nikar ne pobirajte črepinj iz vode. Vedno najprej odmašite korito, da voda izteče, ter drobce stekla šele nato poberite s papirnato brisačo.

- Nožev nikoli ne dajajte v korito vnaprej, saj se lahko urežete, ko boste prijemali posodo in kuhinjske pripomočke v vodi.

- Za končno izpiranje posode lahko uporabite deciliter ali dva kisa na polno korito vode.

Nasveti o temperaturi vode

- Temperatura vode pri pomivanju posode mora biti zelo vroča. Poskusite korito napolniti s tako vročo vodo, da je z golimi rokami ne morete več prenesti – za pomivanje z rokavicami pa bo ravno pravšnja (običajno je to temperatura okoli 45 stopinj Celzija). Vodo seveda zamenjajte, ko se ohladi oziroma postane umazana.

- Tudi izperite posodo s kolikor vročo vodo je možno – tako se bo posoda hitreje posušila. Če posodo izpirate tako, da svojih rok nikoli ne pomočite v vodo, je temperatura vode lahko okoli 75 stopinj. Posoda, izprana s tako vročo vodo, se bo hitro posušila, zato bo na njej manj pikic in drugih sledi vode.

- Poleg hitrega sušenja ima uporaba vroče vode pri pomivanju še druge prednosti. Z vročo vodo je pomivanje hitrejše, maščobe se lažje odstranijo in na posodi ne pustijo mastnega filma, odstrani pa se tudi več bakterij in mikroorganizmov, kar je izjemnega pomena, če želite ostati zdravi.