marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pravilno pranje perila

Pošlji prijatelju

nasmejana ženska s kupom perila v rokahFotolia

6. Oblačila sortirajte

Najbolje je, da oblačila sortirate po barvah, poleg tega pa imate še kup za oblačila, ki zahtevajo posebno nego. Glede na to, da danes večinoma nosimo bombažna oblačila, sortiranje po materialih namreč ni smiselno. Svila, volna, gore-tex in podobni materiali bodo pač končali na istem kupčku, nato pa jih boste oprali vsako vrsto posebej.

Sortiranje po barvah je odvisno od tega, kakšna je vaša družina. Ponekod je dovolj delitev na temno in belo, če imate doma deklice, vam ne uide še mešan kup rožnatih in rdečih oblačil, verjetno pa bo pri otrocih potreben tudi kup svetlih pisanih oblačil (rumenih in svetlo zelenih).

Belo perilo zložite v dva kupa – tistega, ki ga je treba oprati pri višjih temperaturah, ter tistega, kjer to ni možno (na primer zaradi poslikav na majicah). Belo perilo mora ostati belo – in že en sama rdeča naramnica na spodnji majici lahko celotno »žehto« spremeni v rožnato, zato bodite previdni. Da perilo sčasoma ne bo posivelo, lahko v stoj dodate tudi sredstvo za ohranjanje beline.

Rdeče perilo: Rdeče, rožnato in oranžno lahko perete skupaj. Pazljivi bodite le pri rdečih oblačilih, ki jih perete prvič – rdeča oblačila namreč izredno rada izgubljajo barvo, ta pa se prenese na druga oblačila. Kadar ste z novim rdečim oblačilom v dvomih, ga torej raje operite ločeno. Pri intenzivnih barvah vam priporočamo, da uporabite detergent, ki ohranja barve pisanega perila.

Mešano svetlo perilo je rumeno, svetlo zeleno, bež, pastelno vijolično … Te nežne barve običajno ne puščajo sledi, če ste v dvomih, pa dodajte pralni listič za lovljenje barv.

Temno perilo ni nujno zgolj črno, zraven imate lahko tudi temno modro, temno zeleno, sivo, rjavo in temno vijolično. Uporabite detergent za črno perilo, da se barve ohranijo. Kadar prvič perete temen džins, ki običajno pušča veliko barve (zato tudi opomba na hlačah, da v njih ni primerno sedeti na beli zofi), vstavite v boben stroja še listič za lovljenje barve.

Rdeče, mešano in temno perilo vedno perite v hladni vodi, torej pri 30 ali 40 stopinjah – današnji detergenti so tako dobri, da ni potrebe prati pri višji temperaturi.

Brisače običajno razvrstimo glede na njihovo barvo, pri tem pa pozabljamo, da so iz frotirja ali celo pliša, ki zelo rad izgublja vlakna. Torej temne brisače raje nikoli ne perite s fino črno bluzo, saj vam lahko na njej ostane polno vlaken, ki jo bodo naredila »kosmato«.

Posebna oblačila so tista, ki niso obstojnih barv, ne smejo v sušilec ali imajo druga posebna navodila.

7. Ne prenapolnite stroja

Težko se je odreči temu, da ne bi pralnega stroja napolnili do vrha ter s tem prihranili za vsaj eno pranje, a v resnici to ni dobro in pralni stroj ima z razlogom navedeno, koliko kilogramov perila lahko naenkrat operete. Če boste stroj preveč napolnili, bo ta težje deloval kot je treba, oblačila se bodo slabo oprala oziroma se detergent po njih ne bo enakomerno razporedil, morda se tudi ne bo dobro izpral – in oblačila bodo lisasta, da ne govorimo o tem, da bodo dražila kožo.

Enako velja za sušilni stroj – čeprav ima velik boben, naj bo napolnjen le polovično, sicer bo stroj sušil in sušil in sušil … Porabili boste veliko elektrike, oblačila se ne bodo popolnoma posušila, paše preveč se bodo obrabila in bila zmečkana.

8. Dodajte kis

Kis nima preveč prijetnega vonja, a če dodate običajnemu detergentu v pralnem stroju 2,5 dl kisa, bo ta preprečil bledenje barv ter deloval kot naravni mehčalec. Tako boste prihranili in vam ne bo potrebno kupiti posebnega detergenta za ohranjanje barv. Pa brez skrbi – vonj kisa bo med pranjem izginil.

9. Ne sušite predolgo

Lepota sušilnega stroja je v tem, da pridejo oblačila iz njega suha kot poper in popolnoma vroča, kajne? Napačno! Tako »presušena« oblačila bodo hitreje izgubljala barvo. Bolje je, da jih vzamete iz stroja še nekoliko vlažna.

10. Pranje občutljivih oblačil

Pri oblačilih, ki potrebujejo posebno nego, se vedno ravnajte po navodilih proizvajalca. Perite pri priporočeni temperaturi in na programu za občutljivo perilo (volno in svilo ali umetne tkanine) oziroma ročno. Uporabljajte detergent, ki je namenjen občutljivemu perilu oziroma točno določeni vrsti perila.

Oglašujte pri nas