marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pravilno pranje perila

Pošlji prijatelju

ženska daje perilo v strojFotolia

Če imate radi intenzivne barve, potem veste, da so oblačila lepa, dokler te ne obledijo. Živo rdeča bluza, ki jo obožujete, pač ni več nekaj, kar boste oblekli za v službo, ko izgubi svoj sijaj in prične spominjati na rožnato. In če so vam majičke ravno prav, ni prijetno, če vam naenkrat ne segajo niti do popka.

1. Preberite etiketo

Samo nekaj sekund je potrebno, da preberete etiketo z navodili za vzdrževanje in nego perila, a teh nekaj sekund vam lahko prihrani pošten glavobol. Preverite, ali na etiketi ne piše, da lahko oblačilo perete zgolj pri nizkih temperaturah ali skupaj s podobnimi barvami. Ne pozabite preveriti tudi tega, kako se oblačilo suši (morda se lahko suši pri nizkih temperaturah ali pa v sušilni stroj sploh ne sme), ter kako lika. Gotovo vas bo presenetilo, da imate tudi med oblačili, ki niso videti nič posebnega, nekaj takšnih, kjer veljajo omejitve. Te odložite na poseben kup, kjer so oblačila, ki zahtevajo posebno nego.

2. Oblačila obrnite

Del obrabe oblačil lahko preprečite tako, da jih med pranjem obrnete od znotraj navzven. Pri pranju in sušenju se namreč obrablja tista plat oblačila, ki je zunaj in bolj izpostavljena – zato naj bo lice perila zaščiteno. Tako se ne bo »zmuckalo«, pa tudi poslikave se bodo ohranile dlje. To je tudi dobra priložnost, da odvihate hlačnice na otroških hlačah, moške nogavice »razvijete iz žogic« ter raztegnete rokave, ki so potlačeni v bluzo – tako se bodo oblačila res lahko temeljito oprala. Na pravo stran jih obrnite šele, ko so že suha – tudi, če ne uporabljate sušilca, temveč sušite zunaj. Sonce je namreč res odlično za sušenje perila, a če je to obrnjeno na lice, boste kmalu imeli povsem obledele barve.

3. Preverite žepe

Če pozabite pregledati vse žepe, vas lahko ob koncu pranja čaka precej neprijetnih presenečenj. Rdečilo ali kemični svinčnik bosta naredila madeže, papirnat robec se bo razgradil in koščki bodo na vseh oblačilih, bankovca je škoda, kovanec lahko zamaši odtočno cev pralnega stroja, če operete dokumente boste imeli samo delo in stroške, če operete skupaj s perilom »zaklade« v otroških žepih pa lahko ti oblačila celo strgajo.

4. Preverite, ali je treba oblačila popraviti

Preverite, ali se ni iz majice s kapuco razpeljala vrvica, ali ne bo odpadel kakšen gumb, ali se ni zlomil ključek na zadrgi … Vse to lahko poškoduje tako vaš pralni stroj kot tudi druga oblačila. Torej je vedno bolje, da oblačila najprej popravite ter jih operete šele, ko so spet popolna.

5. Poskrbite za madeže

Preden pričnete s pranjem, vse madeže obdelajte s sredstvom proti madežem in jih pustite stati toliko časa, kot terja odstranjevalec madežev. Če boste madeže spregledali in perilo oprali ter posušili, jih pri naslednjem pranju ne bo več možno odstraniti.