marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pravilno pranje hlač iz džinsa

Pošlji prijatelju

ženska v džinsu na pomolu jezeraFotolia

Gotovo ima te tudi vi svoje najljubše kavbojke. To niso nujno tiste, za katere ste plačali največ, temveč gotovo tiste, ki vam najbolj pristajajo. Katerih kroj je ravno pravšnji, da se v njih počutite udobno, hkrati pa še izboljša vašo postavo. Da bi lahko te hlače nosili čim dlje in ne bi že v pol leta izgubile vse barve, postale oguljene ali se tudi trgale, pa jih je treba pravilno prati.

Kaj svetujejo strokovnjaki?

Vodje pri podjetju Levi Strauss & Co, imajo kar nekaj idej, kako poskrbeti, da bodo kavbojke (torej »leviske«) kar najboljše. Njihov prvi nasvet je, da je treba hlače iz džinsa prati čim manj, saj se te resnično prilagodijo postavi lastnika – in s pranjem to izgubimo. Najbolje je, da jih operemo samo takrat, ko je res že nujno potrebno, sicer pa takrat, ko gremo pod prho, nesemo v kopalnico in obesimo v bližini, da se zaradi vodne pare zgolj nekoliko osvežijo. Džinsa ni pametno prati v pralnem stroju, kajti v njem se hlače drgnejo, zaradi česar se vlakna zadebelijo, zacvetijo, izgubijo prožnost in se skrčijo – in tako se skrčijo tudi hlače.

Če že morajo v stroj, naj se perejo v hladni vodi, stroj pa nastavite na program z malo obrati (za občutljivo perilo). Zlasti pri temnem džinsu dodajte v stoj nekaj kisa, saj ta dodatno fiksira indigo in poskrbi, da se barva obdrži bolje. Džinsa nikoli ne sušite v sušilcu, saj ga boste uničili! Poleti je najbolje, da džins sušite tako, da ga položite na podlago, ko so hlače skoraj suhe, pa jih oblečete – če se bodo do konca posušile na vas, bodo najhitreje spet prevzele obliko vaše zadnjice in nog.

Postopek pranja

Poleg že omenjenih nasvetov (seveda tistih, ki se vam zdijo sprejemljivi), se pranja lotite na pravilen način:

Pred pranjem na etiketi vedno preverite, ali ne veljajo kakšna posebna priporočila proizvajalca – zlasti pred prvim pranjem. Nove temne hlače iz džins operite povsem samostojno – lahko namreč puščajo madeže barve, ki se bodo poznali tudi na drugih hlačah iz džinsa.

Džins pred pranjem obrnite narobe.

Džins perite v hladni vodi (30 do največ 40 stopinj) in s čim manj obrati – torej na programu za občutljivo perilo. Ne perite ga z drugimi oblačili, temveč zgolj z drugim jeansom, stroj pa naj bo napolnjen le do polovice. Uporabljajte nežen tekoči detergent za občutljivo perilo – pralni prašek se pri nizkih temperaturah namreč ne topi dobro. Dodajte nekaj žlic kisa. Ne uporabljajte mehčalca, saj bodo vlakna džinsa zaradi njega premehka in hlače ne bodo stale tako, kot bi morale.

Po pranju hlače obrnite ter jih za pas obesite na vrv za perilo. Če jih že morate dati v sušilni stroj, jih sušite na programu za občutljivo perilo – če jih boste sušili pri visoki temperaturi za bombaž, boste vlakna za vedno uničili.

Hlače iz džinsa imejte v omari obešene, ne pa zložene.