marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pravilna in varna uporaba sesalnikov

Pošlji prijatelju

ženska v salonarjih sesaFotolia

Čiščenja brez sesalnika si niti zamisliti ne moremo več. Ne glede na to, ali je vaš sesalnik »čudo tehnike« ali povsem običajen gospodinjski stroj, pa je dobro vedeti, na kaj velja biti pozoren – če seveda želite, da vam bo dolgo in varno služil.

Prsti, lasje in oblačila naj ne bodo preblizu rotirajoče krtače

Če morate krtačo sesalnika obrniti, da preverite, ali se ni na njej ujelo nekaj, kar ovira čiščenje ali želite odstraniti »mucke«, potem sesalec najprej izključite. Verjemite, da ni varno, če s pritiskom na gumb zgolj začasno izključite vrtenje krtače. Rotirajoče krtače lahko namreč izpulijo dolge lase, če se jim na primer preveč približate in vam kak pramen zdrsne preblizu. Prav tako lahko poškodujejo vaše prste, če drezate vanje, kadar sesalnik ni popolnoma izključen, potrgajo pa tudi oblačila, na primer široke rokave, trakove in zaponke. Bodite torej pazljivi in sesalnik izključite, preden se s čimer koli približate krtači.

Pravilna uporaba podaljškov

Sesanje je potrebno tudi v prostorih, kjer nimamo dovolj električnih vtičnic ali celo zunaj, kjer vtičnic morda sploh nimamo. Seveda je najbolje, če pri sesanju podaljška sploh ne uporabljate, a kadar ne gre drugače, uporabite takšnega, ki je varen. To pomeni, da naj ustreza številu vatov in voltov sesalca, saj lahko sicer hitro pride do nevarnosti (celo požara) ali okvare sesalnika. Prav tako naj bo podaljšek v dobrem stanju – kabel naj bo cel, brez razpok in lukenj v ovoju.

Držanje sesalnika za električni kabel

Nošenje sesalnika tako, da ga držite za kabel, pa tudi vlečenje kabla ali poskus, da bi ga »raztegnili« (segli z njim kolikor je možno daleč in posesali še zadnji kotiček,ne da bi bilo treba zamenjati vtičnico), sta resni napaki, saj se lahko kabel hitro poškoduje – sesalnika s poškodovanim kablom pa se ne sme uporabljati! Poškodovan kabel pomeni, da vas lahko strese elektrika, prav tako pa lahko pride do požara.

Uporaba »suhega« sesalnika na mokri površini

Sesalniki, ki naj bi jih uporabljali na suhih površinah, pač niso primerni za uporabo na mokrih. Njihova notranjost ni zaščitena pred vodo in vlago, zato lahko hitro pride do okvare sesalnika, vas pa lahko strese elektrika.

Sesanje trdih predmetov

Se vam ne ljubi skloniti ter s tal pobrati kovanca za en cent ali otrokove igračke iz čokoladnega jajca? Preden posesate trde predmete, raje dobro razmislite. Trdi in ostri delci lahko poškodujejo rotirajočo krtačo, pri običajnih sesalnikih pa poškodujejo mehko pregibno cev sesalca. Torej pred sesanjem vedno poberite trde predmete ter jih nikar ne sesajte celo namenoma. (Saj veste, da vam niti garancije ne bodo priznali, če se na servisu izkaže, da ste posesali nekaj popolnoma neprimernega.)

Kabla sesalca ne potegnite iz vtičnice, če je sesalec vključen

Pomislite na svojo varnost in vedno najprej izključite sesalec, šele nato pa njegov kabel potegnite iz vtičnice. Sicer vas lahko preseneti blisk in vas tudi strese elektrika.

Vzdrževanje sesalnika

Sesalnik je eden izmed tistih pripomočkov, ki ne zahteva veliko »nege«. Vsekakor pa je treba poskrbeti za to, da zamenjamo vrečico oziroma izpraznimo posodo za smeti, kadar se moč sesanja zmanjša ali nas na to opozori indikator na sesalniku. Redno je treba tudi očistiti krtače in vsake toliko zamenjati filter – le tako bo sesalnik deloval dobro in tudi dolgo.

Nekoliko drugačno je vzdrževanje pri vodnih sesalnikih. Tam je nujno, da po vsaki uporabi iz sesalnika odlijete vodo ter sperete tudi druge dele sesalnika. Če boste vodo pustili do naslednjega sesanja, se nikar ne čudite, da sesalnik ob uporabi v prostore ne oddaja prijetnega vonja zaradi dišave, ki ste jo dali vanj, temveč je vaš dom, odkrito povedano, popolnoma zasmradil – toliko, da je potrebno temeljito zračenje.

Oglašujte pri nas