marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pranje spodnjega perila – tudi občutljivega

Pošlji prijatelju

spodnje hlačke na vrvi za sušenjeFotolia

Spodnje perilo, zlasti tisto občutljivejše, ki je iz finih materialov in čipk, se pri običajnemu pranju hitro izrabi – če ne drugega, izgubi elastičnost, zaradi česar modrčki in hlačke ob rednem nošenju ne zdržijo več kot dve leti. Če želite, da bo perilo zdržalo čim dlje, pa ga morate zgolj nekoliko bolj previdno prati.

Običajno spodnje perilo

Večino spodnjega perila, tako iz bombaža kot umetnih materialov, lahko peremo v pralnem stroju brez vsakega kompliciranja in tudi sušimo v sušilnem stroju, pa tudi povsem običajna pralna sredstva lahko uporabljamo.

Če se na spodnjem delu nedrčka naredijo madeži od znoja, jih je treba pred pranjem zgolj obdelati z mlačno vodo in nežnim milom ter za pol ure namočiti.

Bodite previdni pri uporabi sušilca – če perilo vsebuje elastične materiale, uporabljajte program za sušenje z nižjo temperaturo.

Modrci

Modrčke, hlačke »bikini« kroja, kombineže ter vse drugo perilo, ki ima tanke naramnice ali druge trakove, je najbolje prati v mrežasti vreči za pranje perila, da se v te »trakce« ne zaplete kakšno drugo perilo in jih strga. Mrežica naj bo gosta, da se ne bodo poškodovala niti očesca in zanke zaponk modrčkov. Zaponke modrčkov vedno zaprite, da ne bodo potrgale drugih delov modrca ali perila, ki se pere poleg v isti vreči.

Modrčke lahko seveda perete tudi v kroglah za pranje – to so plastične krogle, oblikovane tako, da vanje vstavite enega ali več modrčkov, da pri pranju obdržijo obliko. Pranje modrčkov zgolj v vreči lahko namreč vseeno poškoduje obliko modrčka – poleg modrčkov torej nikoli ne perite težkega perila, na primer brisač, saj se sicer lahko kosti v modrčkih z oporo zvijejo, prav tako pa se zelo pomečkajo tudi modrčki, ki imajo košarice podložene s peno.

Tako izguba oblike kot poškodba kosti sta seveda razlog, da modrčkov z obliko (torej vseh razen športnih in povsem klasičnih bombažnih) ne sušimo v sušilcu. Modrčke vedno položite na ravno podlago (najbolje na brisačo), jim s prsti popravite obliko in jih pustite, da se posušijo na zraku.

Enako kot nedrčke perite tudi perilo za oblikovanje postave. Če vsebuje kosti ali žičnato oporo, bodite pazljivo, da se ta ne zvije. In ne pozabite – v perilu za oblikovanje postave je veliko elastana, ki se pri visokih temperaturah uniči, zato perite zgolj na programih s hladno vodo ter ga nikoli nikoli nikoli ne dajte v sušilni stroj.

Občutljivo spodnje perilo

Čipke, svila in podobno, običajno zahtevajo ročno pranje. Seveda lahko poskusite tudi s strojnim pranjem na programu za občutljivo perilo, vendar bo vaše spodnje perilo tako vzdržalo nekoliko krajši čas. A če vam to ni preveč mar in vam je ročno pranje res zoprno – izvolite. Čeprav bodo prave ljubiteljice finega perila ob tem rekle: škoda!

Za pranje uporabite tekoči detergent za občutljivo perilo, na primer volno ali svilo – detergent v prašku se v hladni vodi slabo topi. Perite torej v mlačni vodi. Perilo v njej najprej za nekaj časa namočite, nato ga nekajkrat rahlo stisnite in pet potopite v vodo – nikar ga ne ožemajte tako, da ga zvijate – kot bi ožemali navadno krpo. Nato ga sperite pod hladno tekočo vodo, iztisnite vodo (ponovno brez klasičnega ožemanja!), položite na brisačo in to zvijte kot rolado – tako bo brisača opravila delo ožemanja oziroma centrifuge v stroju, saj bo vpila vodo. Šele nato perilo obesite (hlačke in kombineže) oziroma položite na podlago (modrčki z obliko), da se posuši.