marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pralno-sušilni stroj ima precej pomanjkljivosti

Pošlji prijatelju

nalaganje perila v strojPralno-sušilni stroj naj bi bila odlična naprava, saj prihrani denar (kupite eno napravo namesto dveh) in je praktičen, kadar nimate veliko prostora. Vendar pa kombinirani stroji še zdaleč niso tako učinkoviti kot ločeni, kar je na testu ugotovila tudi ZPS. Kako torej izbrati pralno-sušilni stroj, da boste imeli od njega kar največ koristi?

Malo prednosti, veliko slabosti

Medtem, ko dobri kombinirani stroji perejo enako učinkovito kot pralni stroji, se pri sušenju običajno zatakne. Eden od razlogov je že ta, da se kapaciteta pranja ne ujema vedno s kapaciteto sušenja – preden pričnete oprano perilo sušiti, je treba nekaj perila odstraniti, kar vsekakor ni praktično. Kombiniran stroj bo torej primeren bolj kot ne za tiste, ki perejo redno oziroma ne čakajo, da je perila za poln stroj – torej napolnijo boben pri pranju zgolj do polovice. Prav tako je kombiniran stroj primeren za tiste, ki se jim s pranjem in sušenjem ne mudi. Perilo se bo v ločenih strojih opralo in osušilo veliko hitreje kot v kombiniranem.

Kaj pa zanesljivost? Za Slovenski trg žal nimamo podatka, na raziskava na tržišču v ZDA pa je pokazala, da se v šestih letih potrebno popravilo vsakega petega kombiniranega stroja, medtem ko je potrebno pri pralnem stroju ali sušilnem stroju v enakem časovnem obdobju zgolj pri vsakem desetem. Zakaj? Ker sta v eno združeni dve napravi, je bilo pač treba poskrbeti za precej kompromisov, kar seveda pomeni več okvar.

Kompromisom lahko pripišemo tudi dejstvo, da imajo kombinirani stroji manj funkcij in programov kot ločeni.

Je res, da je perilo, posušeno v kombiniram stroju veliko bolj zmečkano? Vsekakor. Če bi se zazrli v boben ločenih aparatov, bi ugotovili, da je kljub enakim zunanjim dimenzijam boben sušilnega stroja veliko večji od bobna pralnega stroja.

V račun je treba vzeti tudi porabo energije, pri čemer se izkaže, da kombiniran stroj običajno ne porabi manj energije kot dva ločena stroja, oziroma je porabi tudi več, saj je treba cikel sušenja včasih tudi izjemno podaljšati (in žal perilo včasih tudi po treh urah sušenja še ni popolnoma suho). In – presenetljivo! – nekateri kombinirani stroji porabijo veliko več vode, saj se voda zaradi hlajenja uporablja tudi v fazi sušenja, ne zgolj v fazi pranja – vročo vodno paro je treba namreč spremeniti nazaj v vodo in jo izčrpati.

Če imate torej le možnost, se odločite za nakup dveh ločenih strojev – če imate prostora malo, lahko sušilni stroj postavite tudi vrh pralnega. Da je to najboljša rešitev, ugotavlja tudi test Zveze potrošnikov Slovenije, kjer so ugotovili, da dobrih kombiniranih strojev pravzaprav ni – so le slabi in slabši, ki sicer učinkovito operejo, a slabo izperejo, slabo osušijo, in naredijo perilo zmečkano. Oziroma, če dodamo kar njihovo mnenje:

»Na pranje v testiranih strojih ni bilo večjih pripomb, povsem nesprejemljivi pa so rezultati sušenja, saj kot izpostavljajo na ZPS niso pričakovali, da bodo tako slabi. Programi sušenja trajajo predolgo in so nenatančni, kot da ne bi imeli vgrajenih senzorjev za vlago. Ni nenavadno, da je perilo v kombiniranem stroju po sušenju bolj zmečkano, kot bi bilo v sušilnem stroju, a takih gub, ki jih težko odstranimo, na perilu ne bi smelo biti. Velika poraba energije in vode za pranje in sušenje ne nazadnje pomeni velike stroške, kar je tudi pomembno, ko se odločamo za nakup.«