marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pralni stroji prihodnosti

Pošlji prijatelju

moderen pralni strojFotolia

Ekološka osveščenost

»Inteligenca« seveda že predstavlja prvi korak v prihodnost, ki bo na področju pralnih strojev težila predvsem k manjši porabi vode, elektrike in detergenta. Ljudje se namreč vse bolj zavedamo, da so naravni viri omejeni in je z njimi potrebno varčevati, prav tako pa smo vse bolj občutljivi za varovanje okolja. Za proizvajalce pralnih strojev kmalu ne bo več dovolj, če bo njihov stroj spadal v energijski razred »A« – prav tako bo moral spadati v razred »A« glede na porabo vode in detergenta. Zaenkrat je tako, da zmanjšana poraba energije skupaj z manjšo porabo vode, žal pomeni tudi slabše rezultate pranja – to pa posledično pripelje do tega, da ljudje uporabijo več pralnega sredstva. Vendar pa v industriji bele tehnike ves čas prihaja do inovacij, zato »okolju prijazni« pralni stroji sploh niso več znanstvena fantastika.

Pranje brez vode in pralnega sredstva?

Tega si seveda ni mogel izmisliti nihče drug kot Japonci. Podjetje Sanyo Electric Co., je zaradi želje po varčevanju pri porabi vode, energije ter zmanjšanju uporabe pralnih sredstev, že pričelo s proizvodnjo prav neverjetnih modelov.

Prvi se imenuje Aqualoop, kar bi lahko prevedli v »vodna zanka«. Gre za pralni stroj, ki delno reciklira porabljeno vodo. Vodo, ki se uporabi pri končnem izpiranju, namreč shrani v poseben rezervoar ter jo očisti in razkuži s pomočjo dodajanja ozona, nato pa jo izkoristi pri naslednjemu pranju.

Naslednji model se lahko pohvali s tem, da pere tudi brez detergenta, kar je še posebej pomembno pri ljudeh, ki imajo izredno občutljivo kožo zaradi kožnih bolezni ter alergij. Pravzaprav gre pri tem tipu stroja za hibrid: zelo umazano perilo je potrebno še vedno prati s pralnim sredstvom, program za pranje brez detergenta pa se lahko uporabi pri manj umazanem perilu. Tudi takrat, ko se pere s »praškom«, je tega potrebna zgolj minimalna količina, saj se ta ne dozira direktno v boben, temveč se najprej popolnoma raztopi s pomočjo ultrazvočnih valov. Pri pranju z zgolj vodo, pa se za uničevanje umazanije ter dezinfekcijo izkorišča moč elektrolize vode – na vsaki strani bobna so namreč elektrode, ki sprožijo elektrolizo. Gre torej za model, ki zmanjša tako porabo vode kot električne energije, saj pri pranju z njim ni potrebno izpiranje, pa tudi ukinitev stroškov za nakup detergenta ni zanemarljiva: zanj namreč povprečna družina pri nas porabi nekje med 150 in 200 evri letno.

Model, ki bi si ga povprečen človek izmislil z največ težavami, pa je zagotovo Aqua. Ime je nekoliko ponesrečeno, kajti ravno voda je tisto, česar ta stroj sploh ne potrebuje. Pere namreč s pomočjo ozona. V boben se vbrizga zrak, ki vsebuje ozon, in po približno pol ure so uničene vse bakterije ter vse vonjave, ne da bi sploh uporabili vodo ali detergent. Aqua očisti tudi delikatne tkanine, ki se v navadnih pralnih strojih večinoma sploh ne smejo prati – med pranjem teh tkanin se boben stroja sploh ne vrti, kajti ravno to je tisto, kar bi jih poškodovalo. Prednost tega stroja je res v tem, da nima nobenega vpliva na okolje – ozon se s pomočjo elektrike tvori izključno iz zraka, po končanem pranju pa se v prostor vrne v obliki kisika. Slabost pa je seveda ta, da zaenkrat še ni tako učinkovit, da bi opral zahtevnejšo umazanijo, na primer madeže.

Realna pričakovanja

Vrnimo se nazaj na realna tla in na evropski trg. Tudi z izdelki, ki so na voljo pri nas, je možno prihraniti. Ocenjujejo namreč, da bi v povprečju zgolj pri porabi energije in vode prihranili 200 evrov letno, če bi svoj star pralni stroj zamenjali z novim.

Oglašujte pri nas