marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pralni stroji prihodnosti

Pošlji prijatelju

ženska daje perilo v strojFotolia

Danes smo navajeni avtomatskih pralnih strojev, ki za svoje delovanje porabijo precej vode, prav tako pa so jo zmožni sami segreti na želeno temperaturo. Pa vendar ni bilo vedno tako – in tudi v prihodnosti bo drugače.

Najzgodnejše oblike pralnih »strojev«, ki so se pojavljale že od leta 1782 dalje, so bile prav nenavadne: najprej so poznali lesene banje, v katerih so se premikale letvice s topimi kavlji, ki so premikali in drgnili perilo; leta 1981 so v te predpotopne naprave vstavili mehanizme za ožemanje; okoli leta 1900 so pralni stroji postali kovinski. In seveda je bilo potrebno te stroje s pomočjo ročice najprej poganjati ročno – razen v skupnih mestnih pralnicah, kjer so jih poganjali osli ali mule. Okoli leta 1900 so stroje pričeli preko jermenov poganjati motorji, šele leta 1906 pa smo dobili prvi pralni stroj na električni pogon. In nato v 1930ih še prvi avtomatski pralni stroj, ki je z enim samim pritiskom na gumb perilo opral, izpral, ter izčrpal vodo…

Smernice razvoja

Medtem ko se industrija bele tehnike razvija, se cene pralnih strojev strmo spuščajo Tistih »navadnih«, seveda. Danes standardni pralni stroj opere naenkrat 5 kilogramov perila – to pomeni, da lahko vanj stlačimo 25 majic s kratkimi rokavi ali do 60 moških spodnjic. Da jih opere, potrebuje približno dve uri, kratki programi pa perejo od 50 do 70 minut.

Potrošniki, ki plačajo več, pa želijo za svoj denar tudi boljšo kakovost: elektronski programator na dotik, tehnologijo za odstranjevanje madežev, vsaj 1500 obratov na minuto, program za velike kose perila kot je na primer posteljnina, srebrno ali drugo barvno ohišje namesto belega, možnost pranja tudi do 10 kilogramov perila hkrati… Ljudje z manjšimi otroki se odločajo za stroje z zaporo (child lock), ki ni namenjena zgolj temu, da otroci ne bi mogli odpreti vratc stroja, temveč predvsem temu, da z njihovim igranjem ter pritiskanjem na tipke ne bi prišlo do spremembe programa. Seveda pa si nekateri petičneži lahko že privoščijo tudi pralni stroj povezan z internetom, takšnega, ki ga lahko upravljajo tudi zgolj glasovno, ali pa takšnega, ki glede na tip pranja samodejno odmerja potrebno količino detergenta.

Prednost strojev z elektronskimi kontrolnimi ter upravljalnimi ploščami seveda ni le v tem, da glede na tip perila sami določijo potrebno število vrtljajev, temperaturo vode in čas pranja. Praktični so tudi zato, ker lahko pranje zamaknete: stroj napolnite že zjutraj in nastavite uro za začetek pranja na deseto uro zvečer, ko prične veljati »nižja tarifa«. Prav tako pa ti »inteligentni stroji« s senzorji avtomatsko preverijo količino perila, količino vode prilagajajo njegovi umazanosti in podobno.