marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Praktični sesalniki

Pošlji prijatelju

ženska v salonarjih sesa preprogoFotolia

Čeprav so naše babice in prababice poznale za čiščenje hiše zgolj metlo, krpo in trdo krtačo, so si v nekaterih delih sveta lahko že v njihovih časih privoščili čiščenje s sesalnikom. Prvega so namreč patentirali že leta 1869.

Prvi sesalniki so bili za današnje pojme prav nenavadni in bolj podobni gasilskemu vozilu kot pa gospodinjskemu pripomočku. »Čistilci« so namreč pred vašo zgradbo s pomočjo konjske vprege privlekli velik stroj, ki ga je poganjal bencin, cevi za sesanje pa so potegnili z ulice v hišo kar skozi okna.

Takrat si zagotovo ni nihče predstavljal, da bodo "sesalci" nekoč tako lahki, da jih z lahkoto prestavljate po stanovanju, poleg tega pa še tihi, »zdravi« in izjemno učinkoviti.

Da bo neprijetno opravilo čim bolj praktično…

Največji trend na področju sesalnikov v zadnjih letih je bilo zmanjšanje teže – lažji sesalniki namreč zahtevajo manj fizičnega napora pri sesanju, saj jih je enostavneje upravljati oziroma premikati. Vendar pa je zniževanje teže hkrati tudi problematično. Če želimo prihraniti na teži, to namreč marsikdaj pomeni tudi manjšo moč sesanja, saj je velike, težke in robustne dele sesalca potrebno zamenjati s šibkejšimi, pa tudi pogonskemu motorju je namenjena manjša prostornina.

Težava pa je sedaj uspešno rešena s pomočjo novih tehnologij, ki se jih z veseljem poslužujejo tudi proizvajalci sesalnikov. In tako smo dobili sesalne naprave, ki so lahke, majhne in učinkovite, sesajo pa z enako ali celo večjo močjo kot sesalci izpred desetih let, saj imajo ogromno moč vsesavanja ter dobro rotacijo krtač.

Drugi trend pa so seveda brezžični sesalci. Ne le zato, ker nam električni kabli lahko uidejo pod močno rotacijsko krtačo, temveč predvsem zaradi tega, ker je kabel pač neprijetno »vleči za sabo« ter vtič prestavljati iz ene v drugo vtičnico – še posebej, če na primer sesamo stopnice, in moramo spodnji del posesati s pomočjo vtičnice v pritličju, zgornji pa s pomočjo tiste v nadstropju, kar pomeni, da ne opravljamo le nepotrebne poti, temveč hkrati tudi izgubljamo čas.

Brezžični sesalniki so bili dolgo zgolj neuporabna ideja, saj so se pri njih baterije hitro izpraznile, pa tudi izjemno težki so bili zaradi njih. Danes pa so v svoji zasnovi izboljšani in se zato vse bolj uveljavljajo predvsem na komercialnem področju.

Kaj vas najbolj moti pri vašem "sesalcu"? Verjetno neznosen hrup, zaradi katerega ne slišite niti zvonca na vratih niti zvonenja telefona. Ali pa to, da morate tla najprej posesati in nato še pomiti? Tudi tu je možno še marsikaj postoriti. Če pa vas pri sesanju moti prav vse, še najbolj pa to, da se ga sploh morate lotiti, potem je rešitev na dlani: za danes že sprejemljivo ceno si lahko privoščite tudi kakovosten robotski sesalnik, ki bo delo opravil takrat, ko vas sploh ne bo doma.

Oglašujte pri nas