marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pospravite “papirje”

Pošlji prijatelju

ženska leži med fascikli in papirjiFotolia

Med množico obvestil, ki jih otroci prinesejo iz šole, računi, vabili na rojstnodnevne zabave, položnicami ter prospekti, ki se znajdejo v vašem nabiralniku, zdravstvenimi izvidi ter plačilnimi listami, se je težko znajti – zlasti, če jih dajete vse na en kup. Kako pa bi jih lahko bolje organizirali?

Spomini: šolski projekti, umetniška dela …

Se vam zdi, da vaš otrok prinese vsak teden iz šole ali vrtca toliko stvari, da se jih bo do takrat, ko zaključi s šolanjem, nabralo za cel tovornjak? Vseh seveda ne morete obdržati, vendar pa bi imeli slabo vest, če bi jih večino vrgli v smeti oziroma z njimi podkurili. Kaj torej storiti?

Naredite »nabiralnik« za vse reči, ki jih otroci prinesejo iz vrtca oziroma šole, ter iz njega tedensko odstranite tiste stvari, ki jih ne nameravate shraniti. »Nabiralnik« je lahko pletena košarica ali kartonasta škatla. Iz te vse tisto, kar se vam zares zdi vredno obdržati, prestavite v drug zaboj ali škatlo, kjer se bodo stvari nabirale celo leto. Konec leta jih preglejte ter se ponovno odločite, katere stvari bodo prestale preizkušnjo časa in bodo vam ter otroku pomembne čez nekaj let, ter katere so vam zgolj trenutno všeč, a niso toliko pomembne.

Naredite mapo za otrokove (in svoje) risbe. Najbolje je, da skupaj zlepite dva velika kosa valovite lepenke ter tako ustvarite žep, v katerega bodo šli tudi večji listi papirja. Mapo vsake toliko preglejte in v njej pustite zgolj tisto, kar je res vredno obdržati. Če je risb veliko, lahko hranjenje prepustite tudi komu drugemu – babica bo gotovo z veseljem shranila otrokove risbice.

Za večdimenzionalne umetniške projekte, ki bi na policah zavzeli veliko prostora, je najbolje, da jih fotografirate. Tako bodo za vedno ostali v vašem računalniku, ne da bi se na njih nabiral prah. In kar je še boljše – njihove fotografije daste lahko natisniti na skodelice, podloge za miške, lahko jih natisnete na voščilnice … Seveda poleg vsakega izdelka ne pozabite zapisati, ob kakšni priložnosti je nastal, kaj predstavlja ter koliko je bil otrok star, ko ga je naredil.

Otrok naj soodloča pri tem, kaj bo shranjeno. Najbolje je, da daste vsakemu otroku večjo škatlo (na primer od škornjev), ki jo ima lahko pod svojo posteljo in v katero shrani vse, kar bi rad obdržal. Ko otroci rastejo, vidijo, da ni pomembna vsaka ocena, ki so jo dobili v četrtem razredu, vsaka sponka za lase, ki jim jo je dala prijateljica, ter vsak svinčnik ali figurica, ki so jo našli na dvorišču. Takrat bodo nekatere stvari, ki niso več tako posebne, zavrgli sami – in mama ne bo imela slabe vesti, da jih je zavrgla ona.

Papirji »v čakanju«

Nekatere »papirje« lahko takoj pospravimo, druge takoj zavržemo. Kaj pa naj s tistimi, ki morajo nekje ležati kakšen teden ali dva, ne da bi se pri tem izgubili med drugimi ali zasedli pol mize?

Vse papirje, ki jih morate podpisati, ter tiste, ki jih morate v prihodnosti plačati, dajte v plastično mapo, ki je oblikovana kot harmonika – torej ima več prekatov. Shranite jo na varnem mestu, kjer se ne more izgubiti – na primer na polici v vašem računalniškem kabinetu. Da ne bi pozabili, kdaj morate vrniti podpisane stvari ali plačati račune, si to označite na koledarju ali naredite zaznamek v mobilni telefon (najbolje, da označite dan prej).

Pomembni dokumenti

Rojstni in poročni listi, knjižice o cepljenju, odločbe o otroških dodatkih, odmere dohodnine in podobno naj bodo v fasciklih, na katerih imate jasno zapisano letnico oziroma vsebino. Saj veste: tako ne boste iskali podatkov o vaših dohodkih, kadar morate oddati vlogo za znižano plačilo vrtca, kadar rabite otrokovo davčno številko ali podatek o tem, kdaj je bil cepljen proti tetanusu.

Za pomembne dokumente pa velja še en previdnostni ukrep: naredite kopije ter jih shranite izven vašega doma. Tako ne boste ostali brez vsega, če pride v vašem domu do požara ali tudi do takšne vrste naravne katastrofe kot je radovedni malček s škarjami in barvami.