marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Pametno čiščenje za manj pršic

Pošlji prijatelju

čudovita spalnicaFotolia

Se vam zdi spalnica na fotografiji kot iz sanj? Pravzaprav je lahko tudi prava nočna mora. Zavesa, preproga, blazine in posteljnina so namreč lahko z malo nepazljivosti pravi raj za pršice.

Prah je ena najbolj alergenih snovi v naših domovih – večinoma ne zaradi prahu samega, temveč zaradi pršic. Pršice sprožajo pri ljudeh simptome astme, senenega nahoda in drugih alergijskih stanj. Če ste občutljivi nanje, potem je gotovo najbolje, da njihovo količino nadzirate z nekaj preprostimi, a učinkovitimi postopki.

Kaj so pršice?

Pršice so prostemu očesu nevidni pajkovci, ki jih najdemo v vsakem domu – pa če še tako redno čistimo. V nasprotju s prepričanjem večine ljudi nas ne »napadajo«, temveč se stiku z našim telesom celo izogibajo, saj je njihova najljubša hrana tisto, kar ljudje izgubimo s teles: odmrle kožne celice. Odrasel človek naj bi vsak dan s telesa izgubil kar za pol grama odmrlih kožnih celic, kar je dovolj hrane za milijon in pol pršic. Prav tako pršice ne prenašajo bolezni, kot to velja za mnoge druge pajkovce (na primer klope).

Na pršice naj bi bilo občutljivih okoli 25% ljudi. Ti dobijo v času največje količine pršic (poleti) ter tudi v času kurilne sezone (ko pršice večinoma odmrejo zaradi suhega zraka, vendar pa po zraku najbolje krožijo njihovi iztrebki, ki jih vdihavamo) znake alergije: izcedek iz nosu, vnete oči (konjuktivitis), srbeče izpuščaje (atopijski dermatitis) in celo bronhialno astmo.

Postelja

Vsak teden preoblecite posteljnino ter okrasne blazine s kavča. Rjuhe ter prevleke za vzglavnik in odejo operite pri najvišji dovoljeni temperaturi oziroma 60 stopinjah, ki jih pršice ne preživijo. Pršice pri visokih temperaturah ne preživijo, zato se jih lahko na ta način dobro znebite. Posteljo oziroma ležišče pogosto presesajte z globinskim sesalcem, še bolje pa je, če se opremite s posteljnimi prevlekami, namenjenimi prav ljudem, občutljivim na pršice. Seveda ne pozabite, da je treba spalnico redno čistiti – brisati prah in tla z vlažno krpo, prav tako pa jo redno zračite in imejte v njej temperaturo 18 stopinj ali manj.

Sesanje

Za sesanje doma potrebujete kakovosten sesalec, ki ima veliko moč sesanja in zadrži tudi najmanjše delce (na primer iztrebke pršic), da ne pridejo ponovno v vaše okolje. Dobra rešitev so sodni sesalci, kjer se prašni delci ohranijo v vodi. Če imate zgolj običajen sesalec, lahko pravzaprav povzročite še več škode – pri njih mikroskopski delčki ne ostanejo v vrečki, temveč se izločajo nazaj v zrak, poleg tega pa večinoma pobirajo zgolj večje delčke, manjše prašne delce pa v prostoru zgolj premešajo in jih dvigujejo v zrak, zaradi česar nas še bolj dražijo.

Odstranite tekstilije

V domovih astmatikov ter ljudi, občutljivih na pršice, je običajno treba odstraniti čim več tekstilij, v katerih se zadržujejo tako pršice kot drugi prašni delci, na primer cvetni prah in plesni. Če imate tla prekrita s preprogo ali tekstilno talno oblogo, jo zamenjajte s parketom, laminatom ali toplim podom, ki jih je precej lažje čistiti in kjer se prah ne more skrivati v vlaknih. Ravno talne obloge so (poleg postelje) največje gojišče pršic – če jih odstranite, jim boste s tem odvzeli njihovo najljubše življenjsko okolje. Ne pozabite tudi na zavese, ki jih je najbolje zamenjati z žaluzijami (ker jih verjetno ne nameravate vsak teden prati).

Med tekstilije spadajo seveda tudi okrasne blazine ter tudi otroške plišaste igrače. Teh pogosto ne smemo prati, lahko pa jih zapremo v plastično vrečko in zamrznemo – tudi temperatura pod 0 stopinj Celzija je namreč za pršice usodna.

Nadzorujte vlago

Pršice imajo rade toplo in vlažno okolje, kjer je temperatura od 20 do 30 stopinj, vlaga pa več kot 65 odstotna, zato se odlično razmnožujejo v soparnih poletnih dneh – takrat so težave alergikov najhujše. To pomeni, da se je dobro odločiti za klimatsko napravo, ki bo poleti hladila in odstranjevala vlago iz vašega doma.