marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Odstranjevanje madežev – dojenček

Pošlji prijatelju

otroški bodi s kratkimi rokavi v bobnu pralnega strojaMN

Kako oprati dojenčkova (ali vaša) oblačila, na katerih so ostanki kašic za dojenčke in mlečne formule? In kako oprati bombažne pleničke, da ne bodo imele rjavih madežev?

Osnove pranja oblačil za dojenčka

Vsi vemo, kako lepo dišijo dojenčki. In morda vas zamika, da bi ta vonj še izboljšali tako, da njegove bodije in pajacke operete tudi s pomočjo nežno dišečega mehčalca, ki ima na embalaži narisanega najbolj ljubkega otroka na svetu, zavitega v mehko, puhasto belo brisačo, ki drži v naročju ljubkega zajčka. Vendar se temu vsekakor uprite – parfumi in druge sestavine mehčalcev namreč ostanejo v tkaninah, saj stroj po mehčanju perila ne izpira več, zato lahko to pri občutljivi otroški koži privede do alergij in izpuščajev.

In na kaj vse še morate biti pozorni?

Izberite detergent, ki ne vsebuje barvil in parfumov. Nenazadnje – zakaj bi moral biti tekoči prašek za perilo vijoličen in imeti vonj po ciklamah? V trgovinah je na voljo veliko naravi prijaznih detergentov, ki ne vsebujejo nevarnih snovi, katere škodijo tako naravi kot otrokovi koži, prav tako pa tudi pralna sredstva namenjena prav pranju otroških oblačil. Na njih je označeno, da so dermatološko testirana, ne vsebujejo alergenov, barvil in dišav.

Kako se znebiti otroških madežev?

Tako mlečna formula kot začetna hrana za dojenčke in – nenazadnje – tudi dojenčkovo blato, predstavljajo pri pranju precejšno težavo, saj vsi vsebujejo veliko beljakovin. Madeže preprečite na naslednje načine:

S tkanine postrgajte povzročitelje madežev, kolikor je to le možno, ne da bi jih pri tem vtirali v tkanino.

Zapacan kos oblačila čim prej namočite v hladno vodo. Če ste doma in lahko takoj uporabite pralni stroj, oblačilo takoj na kratkem programu operite v stroju s hladno vodo, ne da bi pri tem uporabili detergent. Na ta način madež nima možnosti, da bi se vsrkal v vlakna tkanine oziroma pletenine ter zasušil – torej do madeža dejansko sploh ne pride.

Madeže mlečne formule, hrane za dojenčke in dojenčkovega blata nikoli ne obdelujte z vročo vodo. Toplota namreč povzroči, da postane madež stalen, saj se »zapeče« v material.

Če kratek hladen program ni učinkovit, oblačilo za pol ure namočite v vedru hladne vode z detergentom, nato pa operite z detergentom na programu s toplo vodo. Včasih tudi to ne bo zadostovalo in takrat bo seveda treba premisliti, ali se oblačilo izplača reševati ter celoten postopek namakanja in pranja še enkrat ali dvakrat ponoviti, ali ne.

Če boste za odstranjevanja madeža dodali belilo ali odstranjevalec madeža na osnovi kisika, je nujno, da nastavite program za daljše izpiranje in z večjo količino vode, kajti ostanki teh sredstev so za kožo dojenčka izjemno neprijetni.

Kaj pa bombažne pleničke?

Če ste se odločili, da boste okolju prijazni in uporabljali bombažne pleničke, ne pa tistih za enkratno uporabo, ki so eden glavnih trdovratnih odpadkov na smetiščih, boste za uspešno pranje in odstranjevanje dojenčkovega blata potrebovali vedro s pokrovom, boraks (borovo sol, mineral), sodo bikarbono, belilo in kis.

Najprej vedro napolnite s toplo vodo in pol skodelice boraksa. Pleničke izperite pod hladno vodo, da odstranite trdno blato, nato jih namočite.

Ko se nabere nekaj pleničk in se odločite, da jih boste oprali, uporabite detergent, vročo vodo in belilo.

Za drugi cikel pranja v programu uporabite zgolj vodo, da odstranite ostanke belila in detergenta. Dodajte kis, ki bo ostanke pomagal odstraniti, prav tako pa bo pleničke še pobelil. Če želite, da bi bile pleničke mehke brez uporabe mehčalca, pri zadnjem izpiranju dodajte sodo bikarbono.