marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kako se znebiti mravelj?

Pošlji prijatelju

mravlje na skodeliciFotolia

Začne se spomladi, običajno nekje okoli velike noči: najprej pride ena, nato dve, in kmalu jih je cela vrsta, ki v stilu »naša četica koraka« drvi proti kuhinji, na mizo, v rože, pod hladilnik … Mravelj se lahko znebimo na veliko načinov – tako z razpršili kot s »hiškami« oziroma »pastmi«, s katerimi mravlje zanesejo strup tudi v mravljišče. Ampak mravlje so načeloma koristna bitja in veliki čistilci narave, ki med drugim uničujejo bolhe in posteljne stenice, da o krutosti pomora celega mravljišča sploh ne govorimo. Torej – kako se znebiti mravelj na naraven način? Nenazadnje nas prav nič ne motijo, samo v svojem domu jih nočemo.

Mravljam preprečite prihod

Najprej skušajte mravljam preprečiti vstop v vaš dom tako, da ugotovite, od kod koraka četica, ter odprtino dobro zatesnite (s silikonom, če ne gre drugače).

Znano je, da mravlje v našem domu sicer iščejo hrano, a marsikatera stvar, ki jo uporabljamo v svoji prehrani, jim prav nič ne diši. Na tla ob vratih, na okenske police ter ob drugih odprtinah, skozi katere mravlje lahko vstopajo v vaš dom, potresite črni ali kajenski poper, mleto ostro papriko, cimet ali mlete lovorove liste. Prav tako lahko mravljam nastavite tudi česen. Vse to so stvari, ki mravljam ne dišijo, temveč jih odganjajo – ene bolj, druge manj uspešno.

Mravlje imajo odpor še proti nečemu – proti »prestopu črte«. Če jim na tla narišete črto s kredo, je menda ne bodo prestopile, prav tako pa naj bi jih prestrašila »črta«, ki jo po tleh posujete s soljo ali pecilnim praškom.

Oba zgornja načina odganjanja mravelj združujeta smukec in magnezij v prahu (na primer tisti, ki ga uporabljajo športniki pri orodni gimnastiki ali pri športnem plezanju). Magnezij mravljam že v osnovi ni všeč, ko je enkrat nasut na tla, pa ga ne prestopijo tudi zaradi svoje »fobije pred črtami«.

Trojno pa učinkuje boraks oziroma natrijev perborat, ki ga morda že uporabljate za čiščenje (sicer pa ga lahko kupite v lekarni). Tega mravlje ne marajo, še posebej ne »v črti«, če ga slučajno zaužijejo, pa je za njih tudi smrten.

Razpršila, ki mravlje poženejo v beg

Ste kdaj videli mravlje, da bi zadovoljno lezle po limoni? Verjetno ne, kajti kislina v limoni jih prav nič ne mika. Nekaj kapljic limone torej nanesite na mesta, kjer mravlje prihajajo v vaš dom, a bodite pazljivi, da ne bo kislina razbarvala vaših tal ali okenske police. Nato limono ožemite, ji primešajte dve enoti vode na enoto limoninega soka, natočite v plastenko z razpršilcem in spopad se lahko prične.

Ravno tako kot limone, spravlja mravlje v beg tudi kis, saj ne marajo njegovega vonja. Zmešajte enaka dela belega kisa in vode, ter popršite okolico vašega doma tam, kjer vanj prihajajo mravlje. (Notranjosti raje ne pršite, saj bo vonj verjetno premočan.)

Zadnja možnost, kadar vse drugo spodleti in mravlje že korakajo po vaših kuhinjskih omaricah, pa je priprava razpršila, ki je za mravlje gotova smrt. V 125 ml vode stresite 250 ml sladkorja v prahu in 1 žličko boraksa. Premešajte, da se sladkor in boraks raztopita, ter ta strup nato ponudite mravljam. Bolj kot bodo sladkosnede, prej jih bo pobralo.