marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kako pripraviti vrtno pohištvo na zimo

Pošlji prijatelju

Bliža se zima in počasi se končuje sezona posedanja na vrtu. Naj bo pohištvo, ki ga imate leseno, kovinsko ali iz umetnih materialov, vrtno pohištvo bo treba ustrezno zaščititi, poskrbeti za nego in vzdrževanje oz. pospraviti, da bi bilo uporabno čim več sezon. V nasprotnem primeru se bo iz zime v zimo uničevalo.

POHIŠTVO IZ MASIVNEGA LESA
Lesu najbolj škoduje vlaga, zato bo začel gniti oz. propadati na mestih, kjer se zadržuje voda.  Pohištvo je večinoma izdelano iz hrasta, kostanja, macesna in robinija.
Les je že pred uporabo potrebno naoljiti, kar pa moramo ponoviti tudi še 2-3 spomladi in seveda tudi pred shranjevanjem. Če je pohištvo izpostavljeno močnemu soncu, ga je potrebno naoljiti nekajkrat tudi še poleti. Tudi če pohištvo redno negujete z oljem, ga lahko še vedno napade vlaga ali glivice, kar pa opazimo, če je les temno obarvan, v nekaterih primerih celo črno.

Kako odpravite vlago in glivične okužbe?
Skrbno očistite pohištvo s čistilom za les. V primeru, da je les še vedno temen, pripravite močno raztopino iz klora. Umijte okužene predele s klorom in jih nato sperite z vodo.
Če tudi klor ne pomaga, je zadnja možnost, da vam uspe spraviti vlago iz lesa smirkov papir. Obrušite okužene predele, dokler ne pridete do zdravega lesa.
Ne glede na izbrano metodo čiščenja, nego vedno končajte s primernim negovalnim oljem!

Kako se znebiti plesni?
Plesen je neškodljiv tip glivic, ki se pojavi kot suh, bel prah. Pogosto se pojavi pri transportu, saj so med njim velika temperaturna nihanja in vlažen zrak je idealen za nastanek plesni.
Plesen lahko odstranite s krpo ali krtačo. Tudi tu nego končajte z nanosom nekaj olja.

Poškodbe zaradi vetra in ukrivljenje
Ker je les naraven material, je zato tudi občutljiv na zunanje dejavnike. Kar pomeni, da bo različno reagiralo na različne vremenske razmere. Zaradi vetra nastajajo razpoke, zaradi napetosti v lesu pa krivine. Ravno zaradi teh dejavnikov je potrebno vijake redno zategovati.

Shranjevanje čez zimo
Lesenega pohištva ne hranite na toplem in v suhem prostoru, saj to les suši. Najbolj primeren prostor je garaža, kjer pohištvo obvezno pokrijte. Ne prekrivajte ga s plastiko, saj se tako lahko razvije gniloba ali gobavost lesa.

Čiščenje lesa
Lakirano pohištvo lahko čistimo z mehko srednje vlažno krpo, ki smo jo namočili v vodi raztopljeni z ne preveč agresivnim gospodinjskim čistilom. Nikakor ne uporabljajte čistil, ki vsebujejo topila in veliko alkohola, saj to po nanosu tvorijo sloj, ki lahko povzroči spremembo barve pohištva. Ravno tako se izogibajte čistilom z amoniakom.
Drobne praske in rise odpravimo z lesnim kitom ali voskom za les, večje pa skrijemo, če jih podrgnemo z brazilskim oreščkom.
Za čiščenje in vzdrževanje lesa se priporoča uporaba ekoloških premazov. Zelo praktičen je tudi čebelji vosek, ki je odličen predvsem za vzdrževanje pohištva, ki je barvan z barvami na vodni osnovi. S tem les obdrži naraven lesk in je odpornejši proti madežem in praskam.

KOVINSKO VRTNO POHIŠTVO
V sodobnem času se veliko uporablja kovinsko vrtno pohištvo, ki je obdelano s posebnim postopkom lakiranja in barvanja, ki preprečuje rjavenje, s tem pa tako postane odporno tudi proti vlagi in bledenju zaradi sončnih žarkov. Kovina je preprosta za nego in vzdrževanje.
Kovinsko pohištvo se največkrat uporablja v kombinaciji z lesenimi deli (ogrodje kovinsko, sedalo naslonjalo pa leseno.)
V primeru, da je vrtno pohištvo iz aluminija, jeklenih cevi ali litega železa, je le to največkrat zaščiteno s premazom, zato dodatno barvanje ni potrebno. Klasično barvane (emajlirane) vrtne garniture pa lahko na soncu čez nekaj let popokajo, zato potrebujejo brušenje in ponovno barvanje, kar pa utegne biti velik strošek.

POHIŠTVO IZ UMETNIH MAS
Naravnim materialom v zadnjih letih delajo konkurenco garniture iz različnih umetnih mas. Dobra lastnost takega pohištva je, da ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Dovolj je le da ga očistimo z vlažno krpo ali blagim čistilom. Če je umazanija trdovratna, uporabimo čistilo za plastiko.
Popularen za izdelavo pohištva iz umetnih materialov je ratan, ki je odporen proti UV-žarkom in proti vsem vremenskim vplivom. Tako barve ne zbledijo, hkrati pa ne zahteva posebnega vzdrževanja.