marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Hitro pospravljanje pred obiski

Pošlji prijatelju

ženska sesaFotolia

Kako lahko hitro in enostavno počistite, še preden pridejo v vaš dom gostje, pa čeprav je vaš dan tako zapolnjen kot miza v vaši jedilnici? Vse je mogoče in napoved obiskov je gotovo spodbuda, da dom na hitro nekoliko uredite – a vse krame in umazanije žal ni možno pomesti pod preprogo ali stlačiti v omare, zato smo pripravili nekaj nasvetov.

Pozabite na popolnost

Ker nimate veliko časa, vaš dom ne morebiti tako čist, da bi lahko z belo rokavičko potegnili po površinah in pričakovali, da se ne bo umazala. Pozabite na kompliciranje in se posvetite preprostosti – večina ljudi namreč postane prav panična, ker njihov dom ni popolnoma čist, in naenkrat vidijo vse tiste kopice in umazanijo, na katero so običajno imuni, zato hočejo nenadoma v kratkem času opraviti toliko dela, kot bi šlo za spomladansko čiščenje. Vendar pa je to nesmiselno – namesto čiščenja v detajle si je treba reči »manj je več« ter se najprej lotiti odstranitve krame.

Razdelite delo

Tudi najmlajši otroci lahko pomagajo – poberejo naj igrače, knjige, materiale za ustvarjanje … Vsakemu otroku dajte veliko vrečo ali košaro, v katero naj zloži stvari, za katere je določen, oziroma vse stvari, ki so njegove, odnese v svojo sobo. Otroci prav tako radi uporabljajo krpice za brisanje prahu in podobno – naj si torej dajo duška!

Določite prioritete

Pomislite na to, v katerih sobah se bodo nahajali vaši gostje. Verjetno bodo videli dnevno sobo, kuhinjo in stranišče/kopalnico s straniščem, torej se lotite zgolj teh sob. Najprej se lotite kopalnice, kjer morajo biti čisti stranišče, umivalnik in ogledalo – uporabite vlažne čistilne krpice, saj vam bo to prihranilo kar nekaj časa.

Načrtujte vnaprej

Vsi vemo, da je precej bolj enostavno delati sproti kot pa kasneje nadoknaditi – torej vsaj enkrat tedensko pospravite kramo iz že omenjenih prostorov. Tako boste takrat, kadar se napovedo nepričakovani obiski, imeli precej manj dela. Prav tako imejte vedno pripravljene čistilne krpice v kopalnici/stranišču namenjenemu gostom, da bodo vedno pri roki.

Ne opravičujte se

Nikar ne pomagajte nepopolnostim in napakam v vašem domu, da pritegnejo pozornost – nikar se torej ne opravičujte, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti! Opravičevanje zgolj pritegne pozornost na stvari. Torej raje lepo pozdravite goste in pri tem mimogrede umaknite kup opranega perila s kavča ter ga odnesite v spalnico, da lahko kam sedejo.

Majhni triki

Nekaj trikov in pripomočkov, ki bodo naredili veliko spremembo:

- Na kavč dajte nekaj okrasnih blazin ali naslonjala pregrnite s kakšno ruto ali pletom.

- Prižgite nekaj dišečih sveč, ki bodo ustvarile prijetno atmosfero in dom odišavile.

- Ne prižigajte vseh luči, temveč naj bo razsvetljava nekoliko bolj »romantična«.

- Mizo pogrnite s prtom ali tekačem.

- Če skozi okno sije sonce, zastrite žaluzije, da se v sončnih žarkih ne bo videlo vsega prahu.

- Na vrtu odrežite nekaj svežega cvetja ali ga kupite v bližnji cvetličarni – vaza s cvetjem dom takoj olepša. Če cvetja nimate, dajte na mizo košarico s sadjem ali stekleno skledo, ki jo napolnite z bonboni.

- Če imate mali ročni sesalnik, z njim posesajte vse površine, od pultov do štedilnika in okenskih polic – hitreje bo, kot če bi brisali.

- Gladkih tal ne sesajte in ne pometajte, temveč na ročaj namestite krpico s čistilom in zgolj očistite (potrebujete »maslenko« - če ne veste, kaj je to, povprašajte v trgovini s čistili).

- Talne obloge posesajte zgolj tam, kjer je »promet« - nikar se ne trudite na primer sesati pod kavčem, saj za to nimate časa!