marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Čiščenje otroškega bazenčka

Pošlji prijatelju

malček v otroškem bazenčkuFotolia

Veliki napihljivi in drugi vrtni bazeni imajo filtrirni sistem, ki pomaga pri čiščenju, manjše otroške bazene, ki »držijo« nekje do 100 litrov vode, pa je potrebno čistiti "ročno" in tudi bolj natančno – nenazadnje se v njih kopajo naši najmlajši in nihče si ne želi, da bi zboleli zaradi umazane vode (nenazadnje so vnetja ušes in driske sredi poletja še posebej zoprne).

Kako očistiti bazenček?

Bazenček najprej napihnite ter njegovo notranjost dobro obrišite s starimi bombažnimi krpami, kar bo odstranilo večino alg, ki morda že pričenjajo rasti. Nato si pripravite mešanico običajnega belila in vode – v 5 enot vode vmešajte 1 enoto belila ter dobro operite in zdrgnite notranjost. Nato bazenček dobro splahnite in vanj natočite čisto vodo za kopanje.

Da bo voda za kopanje ostala dlje časa neoporečna, vam ni potrebno kupovati specialnih preparatov za bazene – enostavno na 35 do 40 litrov vode dodajte ¼ čajne žličke belila (natančno odmerite in belila ne dodajajte »po občutku«). Vsekakor velja, da je majhne bazenčke še vedno bolje vsak dan znova polniti in zvečer vodo zliti stran (oziroma jo uporabiti za zalivanje rož) kakor pa dodajati kemikalije, saj lahko te hitro dražijo otroško kožo in oči, čiščenje z belilom pa naj bo na urniku enkrat tedensko.

V kolikor imate nekoliko večji napihljiv bazen, ki ga je potratno vsak dan znova polniti, pa bodo kemikalije seveda nujne, poleg njih pa boste potrebovali še mrežico za odstranjevanje smeti (listja in žuželk) iz vode ter prekrivalo, s katerim boste bazen pokrili preko noči – a ne pozabite, da velja tudi takrat, kadar bazen ni v uporabi prekrivalo večkrat odgrniti, sicer se bo voda zasmradila. Morda lahko takrat, ko bazenček nekaj časa ni v uporabi, dejansko razmislite o dodajanju specialnih kemikalij – te je namreč treba dodati ravno v času, ko se bazenček ne uporablja.

Še nekaj nasvetov

Največjo umazanijo v bazenčkih ne povzročajo žuželke in odpadlo listje ter cvetlice, temveč trava, ki jo v bazenček na stopalih prinesejo otroci. Da bi se temu izognili, imejte poleg bazenčka vedro vode, v katerem si otroci splahnejo stopala, preden gredo v bazen. Vsekakor pomaga tudi, če je okoli bazena podest iz lesa, prav dobro pa bo služil tudi velik kos stiropora, lepenke ali stara preproga, po kateri otroci hodijo okoli bazena.

Otrokom pred uporabo bazena razložite, da je urin iz vode nemogoče odstraniti, kar pomeni, da morajo redno hoditi na stranišče izven bazena. Če se tega ne bodo držali, lahko pride do zdravstvenih težav pri vseh otrocih, ki bazenček uporabljajo.

Otroški bazenček je potrebno vsaj enkrat tedensko prestaviti, sicer bo trava pod njim uničena. Ne le, da bo umrla zaradi pomanjkanja zraka in sončne svetlobe, temveč se bo v njej celo začela razraščati plesen.

Če je otroški bazenček hitro poln smeti, kupite več mrežic ali pa na obroč z ročajem nataknite star »najlonke«, in otroci bodo hitro uživali v lovljenju žuželk in listja iz vode ter se pri tem zabavali, vam pa prihranili delo.