marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Kako je Ben postal naš stalni gost

Pošlji prijatelju

ŠpelaFotolia

Dnevi proti koncu decembra so v središču Ljubljane res nekaj posebnega. Čarobne lučke, dobrovoljni ljudje na ulicah, glasba na trgih. In medica, kuhano vino, apfel strudel. V teh dneh, ali bolje večerih, si Ljubljana zares zasluži naslov najbolj žurerske prestolnice Evrope, kot so jo izbrali uporabniki vodičev "In your pocket". Tudi v Kolovrateatru smo čutili praznični utrip – dišalo je po začimbah kuhanega vina, vroči čokoladi, utripale so novoletne lučke in prostor je zapolnjevala božična glasba. Tu pa tam je proti večeru prišel čisto pravi Božiček, ki je turiste pripeljal na kuhano vino in vročo čokolado. Vrstile so se prednovoletne zabave, ki so bile uvod v (sedaj že) tradicionalno novoletno Kolovratenje. Tudi letošnje leto smo se neizmerno zabavali in naplesali – zabaval nas je DJ Pavle. December je res lep mesec.

Vendar danes ne nameravam pisati o praznovanju novega leta, temveč o Benu. Ben je naš čisto poseben gost. V Kolovrateater zahaja vsak dan, morda celo od samega začetka. Včasih pride sam in zavije na notranji vrt, včasih s prijateljico, včasih jih je več. Včasih pride kar tako.

V ponedeljek po novem letu je prišel še posebej ponosen, saj je s seboj prinesel darilo. Ne vem ali je bilo od Božička ali Dedka mraza, vem pa, da ga je neizmerno razveseljevalo. Takoj, ko sem vstopila v lokal, mi ga je hitel razkazovati. Ko je darilo prenašal po lokalu, je le-to piskalo, Ben pa je navdušeno mahal z repom. Ja, Ben ni navaden gost, Ben je štirinožni gost, ki je svojega lastnika na začetku spremljal na kavo v Kolovrateater, sedaj pa večkrat pride kar sam, kadar gresta z lastnikom mimo nas na sprehod. Za vse to je kriva smetana. Kajti med tem, ko njegov lastnik pije svojo belo kavo, dobi Ben krožnik s porcijo stepene smetane. Mmmmm … Kot vsak gost, pridno sede za mizo in počaka. In zraven seveda milo gleda, pomaha z repom in naredi vse, kar so psi sposobni narediti, da se ti prikupijo. Seveda je v ponedeljek po praznikih dobil posebno veliko porcijo, za darilo. Saj razumete. Z veseljem jo je pomazal, nato pa se zadovoljen ulegel na oder in se dalje igral s svojo novo igračo.

Je pa res: pred časom se je neka fina gospa pritožila, da ne bo pila kave v lokalu, kjer so poleg ljudi prisotne tudi živali. Ampak iskreno verjamem v tisto staro, ljudsko: Tisti, ki nimajo radi živali, nimajo radi ljudi. In Kolovrateater je prostor, kjer se družijo samo dobri ljudje. In tu pa tam se jim pridruži tudi kakšen pes.

Naj bo srčno, dobro in ljubezni polno, tole leto v katerega smo zaplavali, vam želim.