marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Dunajčani znajo!

Pošlji prijatelju

ŠpelaFotolia

Pred kratkim sem se z veseljem udeležila dogodka, na katerem smo uživali v dunajskih kulinaričnih specialitetah. In to v središču Ljubljane. Klobase, hrenovke, dunajski zrezki in za posladek seveda čisto prava Sacher torta. Njam. Ko sem domov odhajala z darilno vrečko, v kateri se je skrivala mini Sacherca, sem pomislila - Dunaj je ena izmed prestolnic. In si to tudi zasluži. Ne le zaradi svoje zgodovine in vsega kar mesto ponuja, temveč tudi zaradi promocijskih aktivnosti.

Seveda so misli takoj zašle v primerjavo z Ljubljano. Ne poznam promocijskih aktivnosti Ljubljane po svetu, vendar pa sem kot lastnica lokala v središču mesta seznanjena s kulinarično ponudbo gostinskih lokalov. Nekaj let dela v oglaševanju je krivih, da takoj ugotovim - Ljubljana nima zgodbe. Ali bolje - Ljubljana ne promovira zgodbe, pa bi jo lahko. Lahko bi postali festivalsko mesto, saj imamo kar nekaj mednarodno uglednih festivalov. Ali pa športno mesto. In seveda tudi kulinarična prestolnica. Slovenija ima odlično hrano, odlična vina. Vendar manjka zgodba.

Zato zavidam Dunajčanom. Iz preproste klobase, zrezka in torte so naredili zgodbo, ki jo pozna prav vsak. In to zgodbo promovirajo, ponujajo.

Nehote se mi postavi naslednje vprašanje: Je vodenje mesta podobno vodenju uspešnega podjetja? Glede oglaševanja in odnosov z javnostmi vsekakor. Dunajčani se tega zavedajo. Na dogodku je bila slavnostna govornica Anica Matzka-Dojder, poslanka dunajskega deželnega zbora in mestna svetnica. S svojim simpatičnim nagovorom nas je navdušila in odgovorila na prej zastavljeno vprašanje. Vodenje mesta je podobno vodenju uspešnega podjetja. Prav vsak predstavnik je odgovoren za promoviranje.

In če prej niste vedeli (jaz nisem): Dunaj je edino mesto, ki ima znotraj svojih meja skoraj 700 hektarjev vinogradov. Razlog za naslednji obisk Dunaja je jasen - poskusiti Dunajsko vino v eni izmed kleti imenovanih “buschenschanken”. Potem pa sledi sladkanje v Sacher hotelu. Pa na zdravje in dober tek!

obiskovalci dogodka

sacher torte

Foto: Domen Groegl