marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Apfel Strudel ni jabolčni zavitek!

Pošlji prijatelju

ŠpelaFotolia

Zgodilo se je lansko zimo. In ne, ta zgodba ni kot lanski sneg, je še vedno zelo aktualna.

Pripravili smo nov zimski napitek, nekakšen vroč koktajl, imenovan Apfel Strudel. Seveda smo novo pijačo želeli oglasiti na harlekinu, oglasni tabli, ki visi na zunanji steni Kolovrateatra. V lokal so vstopali turisti, starejše dame in mlajši obiskovalci in si naročali Apfel Strudel. Večina izmed njih je bila začudena ob vprašanju natakarja: »Želite Apfel Strudel za jesti ali za piti?« Seveda je večina želela jabolčni zavitek, katerega našim gostom tudi ponujamo. Takšnega pravega, domačega, pogretega na žaru in ne v mikrovalovni pečici. Bilo pa je tudi veliko njih, ki so poskusili Apfel Strudel, vročo zimsko pijačo. In bili nad njo navdušeni.

Potem pa se nekega dne zgodi... V lokal vstopita dve dami in kar tako, brez pozdrava okarata natakarico in tudi mene, ki sem bila ravno takrat prisotna za šankom. Da smo v Sloveniji in da v Sloveniji govorimo slovenski jezik in da je grdo, da na harlekinu piše Apfel Strudel, saj imamo slovenski izraz in da se pravilno reče jabolčni zavitek, je vrelo iz njunih ust. Preden sta besni zapustili lokal, sem ju komaj uspela podučiti, da Apfel Strudel ne pomeni jabolčni zavitek, temveč je to ime toplega koktajla in se kot tako ne prevaja, kot se ne prevaja mojito, pa cuba libre... Verjetno ni potrebno posebej razlagati, da si nista ničesar naročili, kot tudi verjetno nista nikoli več prišli do nas. Na njuno škodo seveda, kajti z malce radovednosti bi se lahko posladkali z jabočnim zavitkom in pogreli z Apfel Strudlom.

In ker smo ponovno v zimskem času, na našem harlekinu ponovno piše Apfel Strudel. In veliko gostov namesto kuhanega vina naroči ta zimski koktajl, ki v resnici spominja na jabolčni zavitek. Po okusu in vonju. Priprava je zelo preprosta: segreješ deciliter jabolčnega soka, nato dodaš pol decilitra Malibuja in potrosiš s cimetom. Če ga boste pripravljali doma, vas opozarjam, da segrejete samo sok, kajti alkohola ne segrevamo, ker izhlapi. Cimet pa pri segrevanju postane čudna, sluzasta zadeva.

Pred božičem pa še ena preprosta ideja iz našega šanka. Namesto penine presenetite svoje najdražje s koktajlom Jacob's passion. Potrebujete Jacob's Creek Sparkling rose (ali kakšno drugo suho roze penino) in pasijonkin liker. V kozarec za šampanjec natočite deciliter penine in dodajte 0,01 l likerja. Vedno najprej penina, nato liker, kajti penine se, kot govori ime, penijo...

Želim vam lepo praznovanje, obloženo mizo in najboljšo družbo.

P.S.

Če se tudi med vami najde kakšen strog zagovornik Slovenskega jezika, vam seveda dovolim, da svojim gostom na božični ali silvestrski večer ponudite Jacob's passion v slovenski preobleki – Jakobova strast se sliši prav tako mamljivo...