marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

V dobrem in boljšem

Pošlji prijatelju

ŠeflicaFotolia

Skupaj sva enajst let. Včasih je to veliko, drugič malo. Če povem, da imava še dva majhna otroka, ki nista niti sekundo pri miru, potem je morda kar veliko. In čeprav sem si nekoč obljubila, da ne bom nikoli pametovala, bom pod vtisom Valentinovega vendarle sprejela tveganje. Naj vam torej povem, kako stvari uspevajo – morda pa bo komu prišlo prav.

1. Če se lahko strinjata o tem, kaj definira čisto stanovanje, potem se lahko sporazumeta o čemer koli. Če je eden od vaju oseba, ki želi, da se na preprogi ves čas poznajo sledi krtače sesalca, potem se bo moral nujno sprijazniti s tem, da drugi ne more krtače vleči za sabo in prikriti vsako stopinjo. Prav tako je fizično nemogoče, da bi potovali od točke A do točke B v stanovanju, ne da bi se česar koli dotaknili. To pomeni, da bo moral prvi tudi sam kdaj poprijeti za metlo in krpo, drugi pa se bo moral naučiti, da je pri življenju pod isto streho pač treba zadovoljiti vsaj osnovni higienski minimum – in ravno tako poprijeti za metlo in krpo. Na srečo je možno delo razdeliti in se pri njem uskladiti. In če vam uspe, da se dogovorita, kdo bo čistil stranišče in kdo odnašal smeti, potem se bosta hitreje sporazumela tudi pri manj pomembnih temah: političnih pogledih, religiji, denarju …

2. Če vam gre partner na živce, si ga predstavljajte kot majhnega otroka. Saj vem, da je to povsem trapasto, pa vendar deluje. Gotovo ste videli kakšno njegovo fotografijo iz otroštva (če vam je ni pokazal sam, vam jo je gotovo tašča). Ko je siten in postava v kuhinji in godrnja, si torej zamislite, da je star kakšnih pet let – kaj ni ljubek?

3. Brez prepirov pred drugimi! Če ste povabili prijatelje na kavo, potem pa sredi njihovega namakanja piškotov izjavite, da hoče partner kupiti nov avto, vi pa se s tem ne strinjate, se ne sprašujte, zakaj so se naenkrat vsi zagledali v svoje skodelice, kot bi hoteli »šlogati« iz kavne usedline. Verjemite – če bi se dalo, bi pravzaprav vsi kar zlezli v skodelice! Nikar torej ne bodita par, ki pokvari vso zabavo z medsebojnim obračunavanjem.

4. Za partnerja izberite nekoga s hrbtenico, ki zna ceniti, da jo imate tudi vi. Seveda je treba to hrbtenico kdaj tudi nekoliko ukriviti in se prilagoditi, nobene potrebe pa ni, da hočete zmagati v vsakem prepiru ter imeti za vsako ceno prav. Če hoče vaš partner ponovno gledati »Hitri in drzni«, vas ne bo prav nič stalo, če rečete »Prav, maček.« Gotovo se bo večer končal lepše kot, če bi vztrajali, da je na sporedu Dr. House – tega pač lahko gledate naslednjič, ko bo vaš partner na vrsti, da odgovori z »Prav, miška.«

5. Ne bojte se prepirov, bojte se tišine. Prepiri so pravzaprav zgolj izmenjava mnenj, v kateri je treba poiskati skupno rešitev ali kompromis. So del partnerske diplomacije – vsaj dokler so »na nivoju«. In poleg tega so lahko tudi super spodbuda za skok v posteljo. Tišina pa je gotovo znak za alarm. Če zadržujete svoje stvari in misli zase, partner pa zase, bosta kmalu pristala na dveh bregovih reke. Ne le, da ne bosta več našla načina, kako si kaj povedati, ampak si dejansko tudi ne bosta imela več kaj povedati.

6. Imejta elektronski post. Nikar se ne postita na drugih prijetnih področjih, a vsaj kak večer v tednu izključita televizijo, pozabita na Facebook in forume, izključita mobilne telefone. Vzemita lonček sladoleda (in samo eno žlico), se vrzita na kavč in ne počnita nič drugega. Zakaj ne bi imel vaš partner možnosti, da se ponovno spomni, kako lepo vas je božati po hrbtu in ne misliti na prav nič drugega? Zakaj ne bi vi spet ugotovili, kako dobro diši in kako prijetne so njegove roke na koži vašega hrbta?

7. Saj vidite, kam pes taco moli – k seksu. Privoščita si ga! In če ne moreta, potem eden drugemu vsaj dajta vedeti, da si ga želita. Tudi sms sporočilo sredi službenega časa lahko oba spravi v dobro voljo in poveča pričakovanje snidenja. In ravno v pričakovanju je zanka. Saj veste, da pravijo, da so naše misli največja erogena cona.

8. Sprijaznita se, da vsakdo potrebuje čas zase. Če je vaš partner že celo uro na stranišču, morda tam ni zgolj zato, ker prebira časopis. Pomislite na to, ali se ni tja zgolj zatekel pred vami, ker ste tega dne še posebej sitni. Torej mu nikar ne razbijajte po vratih.

9. Pojdita ven. Ste opazili, da do večine prepirov pravzaprav ne pride zato, ker se o nečem ne strinjata in tega ne moreta rešiti, temveč bolj zato, ker se gledata 24 ur na dan in 7 dni v tednu? Ker sta zbasana na majčken prostor, kjer se eden drugemu ne moreta ogniti? Ujetost in prepire preko vikenda bosta gotovo odpravila, če gresta ven. Odprita ventile in spustita ven napetost. V gozdu gotovo ne bosta tako glasno kričala in med hitro hojo bosta preveč zadihana, da bi si podajala očitke.

10. Ohranita drobne skrivnosti. Partner naj pozna 90 odstotkov vaših dnevnih aktivnosti, druge pa ohranite zase. Nobene potrebe ni, da vas opazuje, ko si brijete noge. Nobene potrebe ni, da ga vi opazujete, ko si skuša izpuliti dlako iz nosu.

11. Pri nakupu daril vsaj malo premislita. Darila, ki so namenjena temu, da bi nekdo opravljal gospodinjska dela, ne štejejo kot darila. Darila morajo povedati: Ljubim te, a še pomembneje – poznam in razumem te! To, da partnerja z darilom zadovoljimo, razveselimo in presenetimo, je veščina, ki ji je treba posvetiti kar nekaj pozornosti. Vendar pa verjemite, da se ta trud izjemno izplača.