marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Božiček gotovo ve, kdo je jedel sir

Pošlji prijatelju

ŠeflicaFotolia

Tudi tokrat bom zapisala eno »novoletno«. Zakaj? Zato, ker razmišljam, kaj bi bilo tisto, kar bi zapisala v pismo Božičku, če bi ga pisala pri svojih letih. Saj veste, Božiček ne uresničuje velikih želja, kot jih imajo misice: ne more zagotoviti miru na svetu, ne more pregnati lakote, ne more popraviti gospodarske krize. Lepo vas prosim – saj je vendar en sam človek, jaz pa jih poznam celo množico, ki skušajo kaj spremeniti, pa ne dosežejo prav ničesar. Poleg vsega – saj ne zmore otrokom uresničiti niti želje, da bi imeli celoletno zalogo čokolade, pa je to povsem enostavna želja. Svojim otrokom bi jo lahko še jaz uresničila (če bi hotela), dokler le imam plačo.

Tako si je treba zaželeti kaj manjšega. Kaj manj visokoletečega. In jaz pravzaprav imam takšno željo: želim si, da bi imela naslednje leto več sreče s frizerji.

Gotovo veste, da je s temi malimi bogovi križ. Če najdeš frizerko, ki ji dejansko uspe, da si zapomni tvojo frizuro od meseca do meseca, ne pa, da si prvič videti super, potem pa vsakič slabše, potem se je moraš držati. Ampak zakaj govorim o malih bogovih? Ker imam sama težave s tem, da se je treba pri frizerjih naročati. Veste, že h ginekologu in zobarju se težko naročim (pa ne zaradi strahu – dohtarji so mi zakon! -, ampak zato, ker mi med službo takšne stvari pač uidejo iz glave). In potem naj se naročim za striženje? Za barvanje? Kaj pa vem, če bom takrat, ko mi frizer naroči priti, res imela čas, da sedim na stolu. Če ne bo ravno katera od hčera zbolela, če ne bo ravno nastopa v vrtcu, če ne bo treba starejše peljati na trening … Mogoče bom pa prišla iz službe domov tako utrujena, da mi niti na kraj pameti ne bo prišlo, da po kosilu spet sedem v avto, odkidam sneg, odmrznem šipe in se odpeljem do salona.

Moja želja za Božička je torej naslednja: Poišči mi frizerja, ki dobro striže, malo računa in pri kateremu se ni treba naročiti dva tedna vnaprej.

No, pa tudi takšen naj bo, da ne govori traparij. Res ne vem, iz kakšnih učbenikov se učijo v šoli za frizerje, ampak mene vedno vprašajo eno in isto. Od oktobra dalje: Kam pa greš za novo leto? Od novega leta do marca: Kje pa si bila za novo leto? Nekje do konca junija: Kam greš pa letos na dopust? In potem do konca septembra: Kje pa si bila na dopustu? V vsem svojem odraslem življenju zgolj enkrat nisem dobila takšnega vprašanja. Ne, takrat je bilo še bolj domiselno, kajti frizer, pri kateremu sem bila prvič in zadnjič, me je vprašal: Kaj pa si sicer po horoskopu?

Torej: dobrega frizerja, brez naročanja, pogovarja naj se o inteligentnih stvareh ali pa naj bo raje tiho.

Letos me žal čaka še eno striženje, kajti nisem še našla načina, kako zamrzniti rast las. Torej pride gotovo na vrsto tudi vprašanje, kam bom šla za Silvestra. In potem bo sledilo razglabljanje o tem, kako čas hitro mineva … Kaj pa vem – meni se sploh ne zdi, kot da je bilo še pravkar lani, kot da so ravno zunaj vzklile rožice in kot da je bilo še pravkar toplo poletje. Kar je mimo, je pač mimo. In vsaka stvar gre mimo ob svojem času. Res je, lahko bi podaljšali dan, da bi imel nekaj več ur, ki jih preživim doma s svojo družino ter mi ne bi bilo treba ves čas letati naokoli. Da bi lahko v miru postorila vse, česar se lotim … Ampak nekoč sem vprašala neko frizerko, kaj počne v prostem času, pa mi je povedala, da pravzaprav nič. Potem pa je pogovor obrnila na resničnostne šove ter mi razložila dogajanje od začetka do konca. Tako da sem se dejansko celo pot do doma čudila: Le kako lahko njej čas mineva prehitro? In zakaj se meni ne zdi, da je bilo ravnokar še lani, ko pa imam svoj dan zapolnjen od začetka do konca? Nič kaj pametnega nisem ugotovila, kaj pa drugega. Razen tega, da ti čas lahko očitno res mineva izjemno hitro, če iščeš ontološki odgovor na vprašanje: »Si jedla sir?«

Drage moje, ne samo dobrega frizerja – tudi sicer vam želim vse najlepše v prihajajočem letu! Izkoristite trenutke, zapolnite dneve in se nikar ne obremenjujte s tem, da je bilo pravkar še lani. Pomislite raje na to, da je trenutno danes. Na to, kaj boste danes počele, da se boste imele lepo s svojimi najbližjimi in najdražjimi. Pa naj bo to z novo frizuro ali brez.

Podobni članki