marmelina| Vsakdanje - povsem enostavno.

Inventura 2010

Pošlji prijatelju

Metka BondFotolia

Meni všečne misli, na katere sem naletela mimogrede v letu, vi pa jih lahko uporabite za kakšna voščila, SMS-e ali za motivacijske stavke, ki vam bodo pomagali preživeti: »Koji je svima ugodio, taj se još nije rodio!«. Pa nekaj slovenskega: »Živimo za petek, živimo za žur, živimo za nekaj odštekanih ur...«. In tudi: »So ljudje, ki iz sonca naredijo rumeni madež. So pa tudi ljudje, ki zmorejo iz rumenega madeža narediti sonce...«.

Poti, ki sem jih v tem letu preizkusila in vam jih toplo priporočam (vse so v ali ne tako daleč stran od »lepe naše« in so cenovno dostopne, prijetne za potovanje z otroci, za starejše, za... Najprej: obisk Pirana in Portoroža v pomladnih ali poletnih mesecih. V Piranu ogled prenovljenega akvarija (dve leti je bil zaprt zaradi prenove, ki je stala milijon in 700 tisoč evrov), kofetkanje in slikanje na že nekaj časa za promet zaprtem Tartinijevem trgu, mogoče celo srečanje z novim temnopoltim županom Pirana. V Portorožu pa pojdite v marino gledat »hibrida«, ki ne onasnažuje okolja, kupite ga pri nas in z družino uživate v »avtodomu« na vodi – ne smem kaj več o njem napisat, da ne bo zvenelo kot reklama. Veliko mojih prijateljev, ki odkrivajo vsemogoče kotičke sveta namreč že dolgo ni bilo v našem prelepem, bližnjem Piranu – zato vam ga tukaj omenjam. Gremo naprej – v Dubrovnik. Ste ga že vsi kdaj obiskali? Lepe fotke boste naredili – že če vam to rečem, je dovolj. Ker če so fotke lepe, potem bo tudi vsebina za njimi ta prava!

Nato še smučanje v »Badu« bolj proti koncu zimske sezone (vem, da bo s šoloobveznimi človečki to bolj težko). V tem času smučarske šole za malčke niso tako polne, imajo pa celo slovensko govoreče učitelje smučanja. V malih trgovinicah v dolini so pripravljeni dati zajetne popuste za kakšno krzneno jakno – če še koga razen mene zanima pravo, toplo, orgazmično krzno? Metke Bond že ne bo zeblo v kaki sintetični jakni, a ne?

Pa še en predlog: v petek zjutraj se teden dni pred Božičem (že zdaj si vnesite to v planer) z avtom odpeljite zimsko napravljeni v Benetke oz. Venezzio in parkirajte avto v eni izmed garažnih hiš (najboljše v »Autorimessa Comunale na Piazzale Roma). Vse podrobnosti okrog tega prej poiščite na spletu. Z razvejano mrežo njihovega mestnega prometa – z vaporettom se nato malo popeljite naokrog. Jaz sem se odločila za otok Murano, kjer sem šla prečekirat steklarski muzej v palači Giustinian. Še prej pa si doma vzemite čas in preberite nekaj zanimivih zgodbic te »steklene« zgodovine Beneške lagune. Zame najbolj impozantni so stekleni lestenci – tisti, ki niso preveč načičkani in se dajo lepo kombinirat k različnim pohištvenim linijam. Potem si oglejte še »centralne« Benetke – kajti v tem času jih boste lahko videli, saj jih v sezoni zaradi stotin turistov ne morete. Začutili boste njihov lokalni utrip – zdravnika na vodi, pa DHL pošto, ki ima na ladjici naložene pakete, zložene v piramido, ki se lahko vsak hip zruši v morje. Pa se ne! Po kosilu se odpeljite z družino (ali brez nje) v Verono, v Gardaland, kjer boste lahko v tem neserijskem času dobili polpenzion za tri dni podaljšanega vikenda v najbolj prestižnem in otrokom rajskem hotelu »Gardaland resort hotel« za zelo lepo ceno (za primerjavo – mi smo plačali 400 eurov za tri nočitve z zajtrkom za dva odrasla in enega štiriletnika). Vsem znani Gardaland park in morski »Sea life akvarij« sta pred nosom in spet bo tam vse samo za vas. Nobene gužve v tem času, kljub temu pa veliko animacij »obratuje«, sem in tja se sprehajajo vile, Božiček, jelenčki. Nekje na sredini je narejeno tudi drsališče, pa improvizirano sankališče, prodajajo kuhano vino, vsepovsod se razlega Božična glasba Show z delfini je še bolj zanimiv, ker njihov dreser v mrazu prav lahkotno skoči v vodo in ne zmrzne, vas pa še bolj zazebe na tribuni, ko ga gledate. Pa predstava v njihovem velikem teatru, pravi zimski spektakel. Vse to v enem dnevu, vse za dostopno ceno. Nazaj domov grede pa se lahko še ustavite v cenovno in ponudbeno prikupni, že dve leti odprti »Outlet vasici« v Palmanovi (njihov slogan: »shop until you drop!«). Ko pa boste že čez mejo, spet na naši zemlji, pa pojdite za piko na i še v kakšno primorsko ali kraško restavracijo in vikend bo popoln, verjemite mi.

Napake, ki jih v novem letu ne nameravam več ponoviti in tudi vi se jih izogibajte: na bom se več vpisala v fitnes, če ne bom tam skakljala vsaj dvakrat na teden, redno in dosledno! Ne bom brez veze zapravljala in kupovala stvari, ki jih nujno ne potrebujemo. Ne upam si pa zapisati, da bom naredila kako veliko življenjsko spremembo in stopila na novo pot – to pa že ne bom trdila, da se ne bo izkazalo za napako – nič besed, samo dejanja štejejo! Napak je še veliko, ampak kar sami jih odkrijte in odpravite, saj pravijo, da se na napakah veliko naučimo.

Pa še dve misli za konec, ki naj bosta vodilo za začetek Novega leta 2011, v katerem smo se hote ali nehote znašli vsi skupaj: »Pot od Zemlje do zvezd ni ravna!« in »Nihče ni tako bogat, da bi si lahko kupil svojo preteklost...«. Zato si jo naredite sami! Začnite že danes! Takoj zdaj!

Oglašujte pri nas